Legendární mentolky, cigarety, které provázely život mnoha celebrit a patří v Česku i ve světě k nejoblíbenějším, se od 20. května nesmějí v EU prodávat. Co dělá mentol tak populárním, že nezmizí ani po zákazu? Podívejme se na deset zajímavostí o této příchuti.

Leonardo i vaření

Mentol obsahuje rostlina máta peprná, o jejíchž účincích se hovoří už od antiky. Slavný filozof Aristoteles radil vojevůdci Alexandru Velikému, aby nepodával svým válečníkům mátu během výprav kvůli jejím silným afrodiziakálním účinkům. Osvěžující bylina se také prosadila v gastronomii či léčitelství. Mátu miloval geniální italský malíř a sochař Leonardo da Vinci, který si ji dával do salátů a omáček.

Základ pro mojito

Máta, výrazně vonící bylinka, dostala jméno po nymfě Minthe. Je také součástí populárního koktejlu Mojito, který si kdysi v kubánské Havaně oblíbil americký spisovatel Ernest Hemingway a dnes ho pijí světové celebrity i široká veřejnost.

Stále oblíbená příchuť

Přetrvávající popularitu mentolu potvrdil v lednu i průzkum společnosti NMS Market Research. Až 69 procent Čechů miluje mentolovou příchuť. Nejčastěji se nám tato chuť spojuje se svěžestí. Mentolové žvýkačky proto upřednostňuje 84 procent Čechů, tuto příchuť máme rádi i v čokoládě, zmrzlině nebo v čaji. Podle odhadů si pak mentolové cigarety dopřává zhruba 400 000 dospělých kuřáků v České republice.

Hit pro mentol

Píseň Papa’s Got a Brand New Bag slavného amerického soulového zpěváka Jamese Browna zařadil kdysi hudební časopis Rolling Stone mezi pět set nejlepších skladeb všech dob. Tato píseň byla přitom v 70. letech minulého století spojena právě s reklamou na mentolové cigarety značky Newport.

Politická stopa

Někdejší německý kancléř Helmut Schmidt, který byl kromě jiného vynikajícím pianistou a zajímal se o filozofii, proslul jako nesmírně vášnivý kuřák, přestože měl od října 1981 kardiostimulátor. Byl podle mnohých chodící reklamou na mentolové cigarety, kterých vykouřil i 40 až 50 za den. Vyvolával tím mnoho kontroverzí a sporů, protože drze kouřil i tam, kde neměl. 

Baseball i lesbičky

Koncem 50. let se stal v Americe mluvčím mentolových cigaret a jejich hvězdou v reklamě hráč baseballu Elston Howard. Byl jedním z prvních Afroameričanů, kteří se v Americe v tomto nesmírně populárním sportu prosadili na nejvyšší úrovni. Důsledky toho vidíme v USA dodnes. Mentolky byly jednotícím prvkem pro sexuální menšiny a černochy. U kouřících žen před půl stoletím byly také symbolem emancipace ve společnosti.

Kde se vzala mentolka?

Je to příběh jako z hollywoodského filmu. S nápadem na mentolovou cigaretu přišel mladík Lloyd F. Hughes, který žil v americkém státě Ohio. Mladíkova matka trvala na tom, aby syn kvůli svému astmatu vdechoval aroma mentolových krystalů. Lloyd si ale všiml, že když ukrývá cigarety, které mu máma zakazovala, do plechové krabičky s doporučeným mentolem, dodá jim to zvláštní charakteristickou příchuť. Po prvních zkušenostech s náhodně vzniklou příchutí v roce 1924 zkusil Lloyd sám vyrobit mentolové cigarety, do kterých přidal i olej z rostliny kasie a alkohol. Koncem července toho roku podal žádost o patent u příslušných amerických úřadů. Ten mu byl udělen 29. září 1925. To je den, kdy se oficiálně zrodila tabáková legenda – mentolová cigareta.

Popularita u nás

Také na našem území byly mentolové cigarety vždy velmi oblíbené. Československý tabákový průmysl Kutná Hora koncem 50. let minulého století vyráběl cigarety s přívlastkem „mentolované“, a tehdy stála krabička čtyři koruny. Je zajímavé, že v téže továrně v Kutné Hoře, která dnes patří společnosti Philip Morris, jsou stále produkovány mentolové výrobky. Kutnohorská tabačka vyrábí mentolové fólie, poloprodukt k výrobě tabákových náplní, které se používají v zařízení na zahřívaný tabák IQOS.

Ani nezačínat 

Zákaz prodeje cigaret s mentolovou příchutí v Evropské unii má nejen obvyklé zdravotní důvody, ale problémem je i jejich údajná vyšší atraktivita, zejména pro začínající kuřáky, protože ulehčuje překonávání nepříjemné chuti hořícího tabáku. 

Příchuť nezmizí

Ač tabáková legenda v podobě klasických cigaret je od 20. května v Evropské unii zakázaná, nezmizí úplně. Zákaz mentolu se totiž netýká elektronických cigaret ani zařízení na zahřívání tabáku jako je IQOS, které v Česku používá téměř 400 000 lidí. Také proto, že podle odborníků je škodlivost těchto alternativ výrazně nižší než u klasických cigaret. Důvodem je to, že v technologicky vyspělých výrobcích tabák nehoří.