Také letos mohou návštěvníci karlovarského festivalu ochutnat v IQOS Lounge speciálně vytvořenou laskominu, a to čtyři druhy sušenek cookies od vítězky soutěže MasterChef 2021 Veroniky „Besky“ Beskydiarové. Ta se v talk show Libora Boučka mimo jiné svěřila, jak už jako malá měla možnost cestovat a poznávat různé netradiční suroviny.

Příliš se neví, že Veronika se narodila v Norsku a odmala s rodiči hodně cestovala po světě. „Musela jsem to pokaždé tajit, protože se samozřejmě z okolí ozývalo: 'Už je zase někde pryč.' V tu dobu se ještě moc do zahraničí necestovalo. Bylo to hodně nepříjemné. Ale já to brala jako běžnou věc, že pořád někde jsem, bylo to super,“ svěřila se se smíchem a dodala, že i tak byla v kolektivu oblíbená.

Veronika Besky Beskydiarová prozradila, kdo u nich doma častěji peče:

Zdroj: se svolením Ladislava Ptáčka

„Teď už je doba taková, že všichni cestují, ale tehdy to úplně normální nebylo. Až teď si plně uvědomuji, jak neskutečné to bylo a jaký velký přínos mi to do života dalo. Myslím, že jsem se už tehdy naučila vnímat svět jinak, jak je pěkný a že nabízí spoustu možností,“ říká.

Veroniky BeskydiarováVeronika Besky Beskydiarová v IQOS LoungeZdroj: se svolením Jana Hrdého

Jednu velkou výhodu ale cestování pro Veroniku mělo, a to tu, že už jako holka mohla ochutnávat různé netradiční pálivé, kořeněné a exotické věci, které jsou dnes už sice běžně k dostání, ale dříve tomu tak rozhodně nebylo.

„Dnes už si běžně dáme kung pao nebo kuřecí satay, ale tehdy tomu nikdo nerozuměl. Mělo to velkou spojitost s tím, jak u nás doma vznikaly různé recepty. Nebyl internet a moje máma si je nosila domů skrz jazýček a zkoušela pak jídlo tvořit s dostupnými surovinami. Takže jsme spolu různě experimentovaly,“ prozradila Besky, jak se učila vařit a péct.

Dnes už je uznávanou kuchařkou i cukrářkou, a tak měla v rámci festivalu tu čest vytvořit již zmíněné sušenky cookies, inspirované několika příchutěmi IQOS, které mohou lidé ochutnat.

Veroniky BeskydiarováSušenky Veroniky BeskydiarovéZdroj: se svolením Jana Hrdého

„Jejich vytvoření nebyla otázka jednoho dne ani týdne. Tvořili jsme je několik měsíců. Od první myšlenky až k prvním výsledkům asi tři měsíce. Člověk různě zkouší, ochutnává, potom se toho přejí, nechutná mu to, pak se k tomu zase vrátí… Je to jako s malováním obrazů. Musíte se vyspat a ráno se na vše podívat znovu z jiné perspektivy,“ vysvětlila Besky, jak sušenky vznikaly.