V novodobé historii charakterizuje festival výrazná výtvarná koncepce a jednotlivé ročníky MFF Karlovy Vary mají originální znělky, které jsou dnes považovány za jisté umělecké dílo. Letos se můžeme těšit na znělku s Jiřinou Bohdalovou.

Od roku 2008 se začaly natáčet festivalové znělky, které mají podobu filmového mikropříběhu, v nichž účinkují držitelé významných festivalových ocenění – Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary. Na jejich tvorbě se podílejí významní a mezinárodně respektovaní reklamní režiséři – Ivan Zachariáš a Martin Krejčí.

Znělky již natočily herci Danny DeVito a Harvey Keitel a režiséři Miloš Forman a Věra Chytilová, Andy Garciou, Judem Lawem, Helen Mirren, Johnem Malkovichem, Jiřím Menzelem, Otakarem Vávrou, Miroslavem Ondříčkem, Zdeňkem Svěrákem, Josefem Somrem a Caseym Affleckem. Vyvolávají vášnivé diskuse mezi diváky a jsou vždy do poslední chvíle překvapením pro každého, kdo přijde do kina v rámci festivalu. Letos se. představí ve festivalové znělce herečka Jiřina Bohdalová, která v roce 2016 získala Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Režie se ujal Martin Krejčí.