Po celý týden karlovarského festivalu mohou návštěvníci IQOS Lounge ochutnávat speciálně vytvořené lázeňské oplatky od vyhlášené cukrářky Ivety Fabešové (38). Ta se mimo jiné svěřila, jak těžké pro ni bylo začít po rozvodu znovu fungovat a čemu se opět začala věnovat.

Mohlo by se zdát, že cukrařina a karlovarský filmový festival nejdou dohromady, opak je ale pravdou. „Pro dospělé návštěvníky IQOS lounge jsem vytvořila limitovanou edici lázeňských oplatek, bez nichž si Karlovy Vary nebo jakékoli jiné lázně neumí nikdo představit. Snad každý se odtud vrací domů s krabičkami s oplatky,“ vysvětlila Iveta, proč jí tato spolupráce přišla zajímavá. Vytvořila edici oplatek s pistáciovým praliné a mořskou solí, což je velmi neobvyklá příchuť a návštěvníci ji zdarma mohou ochutnat před IQOS Lounge.  

„Chtěla jsem nějakou netypickou chuť a oříšek známe všichni. Tím, že jsme chtěli, aby se oplatky mohly nahřívat, muselo to být na bázi ořechů a cukru, padla tedy volba na pistácie. Náš nejprodávanější dort je pistáciový, už ho dělám dvanáct let,“ svěřila se Iveta.  

Dohlíží, ale neochutnává 

Před IQOS Lounge jste mohli potkat i ji samotnou, chodila tam totiž nahlížet. „Kolegyně jsou skvělé, je tam moc fajn atmosféra, ale oplatky už neochutnávám. Když jsme celou akci připravovali a ladili jsme chuť, snědla jsem jich tolik, že už si teď dávám si pauzu,“ řekla nám se smíchem.  

Představa cukrářky, která všechno ochutnává, vzbuzuje dojem, že musí mít tak sto padesát kilo. Iveta je však štíhlá. „Neochutnávám po celý rok. Většinou jen když něco tvořím a pak to doháním fitkem. Chodím běhat. Teď jsem po strašně dlouhé době opět začala. Dřív jsem běhávala, ale po čase mě to přešlo, teď jsem se k tomu vrátila,“ přiznala nám.   

Nové začátky byly těžké 

Iveta se na konci roku 2020 rozvedla se svým manželem. Bohužel kvůli tomu přišla o všechny provozovny a musela začínat znovu od píky. „Šlo to líp, než jsem čekala. Samozřejmě ten první půlrok byl velmi náročný. Už tím, že jsem si jedním startem prošla a byla jsem už ve fázi, že bylo všechno zaběhnuté a všichni měli jasně danou roli, to bylo těžké. Najednou to vše ze dne na den nebylo a vrátila jsem se úplně na začátek. Děti už byly trochu větší, víc mě potřebovaly, bylo to složité. Ale víte, co se říká, co vás nezabije, to vás posílí. Mě to posílilo hodně a s odstupem času to vnímám velmi pozitivně. Jak říká moje teta, jsem dinosaurus,“ tvrdí s úsměvem.