Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech včera opět odstartovala oblíbená talkshow Libora Boučka v IQOS Lounge. Moderátor přivítal hned tři vzácné hosty, a to výkonného ředitele karlovarského festivalu Kryštofa Muchu (46), který prozradil, jak se tu líbí jednomu z hlavních hostů Michaelu Cainovi, režiséra a choreografa Michala Cabana (59) a předsedkyni představenstva a generální ředitelku Philip Morris Česko Andreu Gontkovičovou (48).

Slavný hollywoodský herec, který získal dva Oscary a tři Zlaté glóby, převzal na zahajovacím ceremoniálu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a následující den také představil ve Velkém sále Hotelu Thermal svůj nový počin, komediální drama Bestsellery. „Caine je z festivalu nadšený. Je to opravdu úžasný člověk. Jeli jsme pro něj na letiště tady v Karlových Varech, a nejprve jsme viděli starého pána, kterému je osmaosmdesát let a který je takový bojovník, ale v momentě, kdy promluvil… Jeho hlas je neuvěřitelný! Je to bystrý člověk a strašně si to tu užívá. Jeho jediným handicapem je, že musí chodit s hůlkou, ale je moc rád za to, že tady může být,“ řekl Mucha a připomněl, jaké vazby pojí herce s Českou republikou. „S Petrem Jáklem tady točil před dvěma lety Žižku a k Česku má obecně vřelý vztah. Energie tady na festivalu je skvělá, což přiznal, že cítí a byl uchvácen, co udělali kluci Cabanové na zahájení, jak sestříhali všechny jeho významné role, ve kterých se objevil, měl z toho velkou radost,“ dodal.

Archivář, který nerad vyhazuje věci

Druhý z hostů, režisér, choreograf a také autor úvodního a závěrečného ceremoniálu varského festivalu Michal Caban přišel do show představit svou novou knihu VARY25, kterou napsal společně s bratrem Šimonem. „I když je to především o naší práci, je tam i dost o zákulisí celého festivalu. Všichni jsme tu zažili mnoho krásných momentů a myslím, že si je mnozí rádi připomenou. Je potřeba si věci pamatovat. Když jsem s knihou přišel za panem Bartoškou, Kryštofem a dalšími a ukázal jsem jim ji, všichni okamžitě začali zpětně vidět příběhy, které tady někteří méně a někteří více už dvacet pět let zažívají. Jsem takový archivář, který nerad vyhazuje věci. Ale jak je vidět, občas se to vyplatí,“ smál se umělec.

Věří v budoucnost bez cigaret

Na závěr show vystoupila generální ředitelka Philip Morris Česko Andrea Gontkovičová. Právě společnost Philip Morris je hrdým partnerem 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. „Jsem ráda, že zde můžeme být a že si bezdýmné zařízení na nahřívání tabáku IQOS v Česku oblíbilo už více než 500 000 dospělých kuřáků. Věřím budoucnosti bez kouře a také tomu, že v 21. století už nikdo kouřit nemusí,“ dodala otevřeně.

Zajímá vás, co si myslí další hvězdní hosté? Navštivte IQOS Lounge, která se nachází přímo u hotelu Thermal. Po dobu festivalu je otevřena každý den 20.–28. 8. od 11.00 hodin.

Lucie Vodáková