Jeden z nejrespektovanějších designérů současnosti Maxim Velčovský představil během 56. ročníku MFF Karlovy Vary instalaci s názvem „Tady se to může stát“.

Tento trojrozměrný nápis vystupující ze země je symbolem změny, která může v životě nastat kdykoliv. Třeba i při návštěvě laboratoře Svět bez kouře, ke které se instalace váže. Objekt je spolu s laboratoří umístěn ve Dvořákových sadech nejen během filmového festivalu, ale až do 21. srpna. Formálně je nápis vytvořen písmem z české typografické dílny a odkazuje k tradici prostorových nápisů umísťovaných na rozlišných místech v architektuře.

V rámci prvního odhalení instalace Maxim Velčovský přiznal, že je to poprvé, co takto vidí finální realizaci. „Mapovali jsme ji během celého procesu vzniku, zkouška nápisu probíhala v surovém kovu, nahrubo broušená, ale finální verzi se strukturami v bílém provedení vidím poprvé a musím přiznat, že jsem nadšený. Propojení s laboratoří funguje perfektně a moc mě těší, že se sem lidé chodí vyfotit,“ uvedl Velčovský.

Součástí trojrozměrného názvu je i motto: „Změna může začít už teď. Pokud nekouříš, nezačínej. Pokud kouříš, přestaň. Pokud nepřestaneš, udělej změnu.“ Speciální venkovní instalace „Tady se to může stát“ totiž ještě více rozvíjí myšlenku změny ve vztahu k cigaretám. Nepřikazuje, ale vyzývá kuřáky, aby odložili cigarety jednou provždy, nebo alespoň udělali změnu. Zároveň je ale dostatečně univerzální, aby si tuto myšlenku mohl každý interpretovat svobodně, neboť slova spojená ve věty mohou mít různé významy. „Základem rozhodnutí bývá často nečekaný impuls, který může iniciovat podstatnou změnu. Ta se může stát kdekoli a kdykoli, není třeba čekat,“ dodal Maxim Velčovský.

Samotný nápis „Tady se to může stát“ je i symbolickou pozvánkou do laboratoře Svět bez kouře, která je součástí stejnojmenné iniciativy společnosti Philip Morris. Ta se pomocí nejmodernějších technologií zaměřuje na osvětu o škodlivosti kouření a zároveň představuje bezdýmná řešení pro dospělé kuřáky, kteří hledají méně škodlivé alternativy. Můžete si zde vyzkoušet také 3D brýle s interaktivním kvízem nebo přístroj na měření oxidu uhelnatého v dechu. Vysoké množství tohoto jedovatého plynu vzniká při hoření tabáku, tedy u klasických cigaret. Naopak bezdýmné alternativy, které tabák jenom nahřívají, vytváří významně méně oxidu uhelnatého.

Spolupráce s Maximem Velčovským

„Když jsem byl osloven ohledně spolupráce na projektu Svět bez kouře společnosti Philip Morris, byl jsem překvapený. Sám jsem nekuřák a před lety jsem dokonce podepisoval petice proti kouření v restauracích. Zaujala mě ale vize budoucnosti bez kouře, která má za cíl, aby jednoho dne cigarety a spolu s nimi cigaretový kouř zmizely ze světa. A ti, kteří by jinak s kouřením nepřestali, vymění cigarety za bezdýmné alternativy. Právě proto, že iniciativa Svět bez kouře je zaměřená na osvětu o škodlivosti cigaretového kouře, jsem se rozhodl, že se k projektu připojím a pokusím se tuto vizi ztvárnit po svém,“ vysvětlil designér.

Maxim přiznal, že se při tvorbě instalace zamýšlel více do hloubky nad změnami, které přicházejí v současnosti a formují budoucnost. „Vytvořil jsem objekt, který ztvárňuje hlavní záměr Světa bez kouře – rozhodnutí udělat změnu. Když jsem se ponořil do tématu kouření a vývoje bezdýmných alternativ, vzpomněl jsem si na paralelu s vývojem automobilů. Nejdříve bylo auto symbolem svobody, tak jako cigarety. Každý toužil vlastní auto mít, ale potom, co si lidé začali uvědomovat jeho dopady na životní prostředí, což trvalo velmi dlouho, se smýšlení společnosti začalo měnit. A tak jako u aut postupně mizí spalovací motory, i k užívání tabáku už spalování díky vědě a moderním technologiím není potřeba. To je změna, u které mě zajímá být. Na světě stále existuje více než miliarda kuřáků cigaret, které každý den hoří jako miliarda malých požárů. Chci kuřáky vyprovokovat a nabídnout jim svůj pohled, že změna je možná a není na ni třeba čekat, může se stát právě tady a teď.“