Festivalová talk show Libora Boučka v IQOS Lounge byla tentokrát plná smíchu. O zábavu se postarali herec Vojtěch Kotek (33), muzikant Ondřej Brzobohatý (38) a dokumentaristka Helena Třeštíková (72), která mimo jiné prozradila, jaké je to jít po červeném koberci na festivalu v Cannes.

Pokud něco už neodmyslitelně patří kromě snímků k filmovým festivalům, tak je to červený koberec, na kterém můžete vidět ty největší domácí i zahraniční hvězdy. Někteří slavní se po něm procházejí takřka pravidelně, jiní jen zřídka. Mezi ty, jak přiznal, patří i Vojta Kotek. Na letošním filmovém festivalu se mu ale povedlo se po koberci projít, když včera představoval snímek režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků, ve kterém se objevuje po boku Miroslava Donutila, Aleny Mihulové či Elišky Křenkové. Jen krátce před tím Liborovi Boučkovi popsal, jak to s červeným kobercem ve Varech vlastně funguje. „Za chvilku máme sraz na druhé straně Hotelu Thermal, abychom nasedli do aut, oni s námi objeli hotel a vysadili nás před červeným kobercem. Asi tak na minutu se tedy můžeme projet bavorákem a načichnout, jaké to je, když jsi třeba Johnny Depp,“ odvyprávěl svou story, kterou rozesmál nejen všechny přítomné diváky, ale i samotného moderátora. Pak ještě rychle dodal. „Princip je jednoduchý: Projdi se po tom tepichu, ale moc nám ho neochoď.“

Festivalová talk show Libora BoučkaFestivalová talk show Libora BoučkaZdroj: Lucie Vodáková

Zkušenost ze zahraničí

To režisérka Helena Třeštíková má zkušenost i s červeným kobercem na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Letos je to dva roky, co tam představovala v sekci Cannes Classic svůj snímek o režiséru Miloši Formanovi Forman vs. Forman. „Ještě před Varama jsme promítali snímek v Cannes, kde byl červený koberec, jenž spočíval v tom, že jsme také byli vyzvednuti v hotelu, nasazeni do nějakých šílených aut, která strašně pomalounku jela. Pak nás vysadili, akorát šíleně lilo, a tak nad nás dali deštníky, kterými jsme si málem na tom malém prostoru vypíchali oči. Kolem stáli samozřejmě lidé, kteří úplně nevěděli, kdo jsme, ale z povinnosti tleskali, takže můžu říct, že už toho mám hodně za sebou. Dodnes ale nejvíc vzpomínám právě na uvedení Formana ve Varech, to byla pecka,“ prozradila s úsměvem.

Helena TřeštíkováHelena TřeštíkováZdroj: Lucie Vodáková

Jde to i bez učení

Muzikant Ondřej Brzobohatý se sice se zkušenostmi ohledně červeného koberce nepochlubil, zato prozradil, jak mu to šlo ve škole. Rodiče z něj moc radost neměli. „Studoval jsem konzervatoř a propadl jsem u závěrečných zkoušek, protože jsem nevěděl, jaké jsou kvintakordy, takže jsem musel dělat reparát. No a pak mě nevzali na HAMU s tím, že mi řekli: Podívejte se, vy píšete takovou populární filmovou hudbu, kdežto u nás učíme moderní vážnou muziku, takže jsem měl smůlu,“ přiznal. Nakonec mu to ale nevadilo, protože měl vždycky hodně nabídek, a to i filmových. „Nikdy jsem se do ničeho necpal. Pokaždé nějaká nabídka přišla a já si řekl, že ji zkusím, abych viděl, jaké to je a abych pak věděl, až budu psát třeba muzikál, jak herci myslí a pracují. Vždycky to pro mě ale byla jen zkušenost, nikdy jsem v této oblasti neměl větší ambice,“ svěřil se.

Ondřej BrzobohatýOndřej BrzobohatýZdroj: Lucie Vodáková