Zatímco loňské zahájení filmového festivalu v Karlových Varech se neslo trochu v nostalgickém duchu, když prezident Jiří Bartoška (72) zavzpomínal na Miloše Formana (†86), letos si to s moderátorem Markem Ebenem (61) bohatě vynahradili. O smích nebyla nouze.      

"Zatímco loňské zahájení filmového festivalu v Karlových Varech se neslo trochu v nostalgickém duchu, když prezident Jiří Bartoška (72) zavzpomínal na Miloše Formana (†86), letos si to s moderátorem Markem Ebenem (61) bohatě vynahradili. O smích nebyla nouze.  

„Víte, jak by asi vypadal filmový festival, kdyby nebylo listopadu osmdesát devět?,“ zeptal se hned na začátku všech přítomných moderátor Marek Eben. „Z letošní nabídky filmů by se určitě dvě třetiny nesměly promítat, ale zato byste po skončení tohoto slavnostního večera dostali obložený chlebíček,“ zaglosoval vtipně a odstartoval tím salvu smíchu. A protože obložený chlebíček je ryze česká specialita, jal se zahraničním hostům vysvětlovat, o co vlastně jde a jak se jí. „Obecně máte dvě možnosti, buďto otevřete ústa do společensky přijatelného úhlu a ukousnete půlku vajíčka, v tom okamžiku druhá půlka nezadržitelně přepadává přes okraj veky a končí na vašich šatech. Druhá metoda je vykloubit vlastní čelist a pokusit se zasunout dovnitř celé vajíčko. Když to uděláte a skousnete, tak velikost toho sousta nutně vyvolá kompresi, která z vašich koutků vyžene majonézu ven a ta končí opět na vašich šatech,“ dodal s tím, že to byl vždy moment, kdy začaly padat veškeré společenské konvence a všichni si byli stejně rovni. To už půlka sálu brečela smíchy. „Dnes sice obložený chlebíček nebude, ale já ho stejně pořád miluju, jsem stará škola,“ prozradil na závěr.

Zdroj: www.profimedia.cz

Nervózní Bartoška

Poté už předal žezlo Jiřímu Bartoškovi. Ten Story.cz jen krátce před zahájením prozradil, že na každý ročník se připravuje celý dvanáct měsíců, ale stejně má vždy na začátku velkou trému. „Každé slavnostní zahájení prožívám jako divadelní premiéru, rozhodně to neberu jako rutinu.“ Mimo jiné také odtajnil, na jaký film se letos nejvíce těší. „Rád bych se podíval na film Yesterday v režii Dannyho Boyla. Myslím, že bude skvělý.“ V rámci úvodního ceremoniálu na něj čekalo i jedno překvapení, a to sestřih fotografií z jeho pětadvacetileté spolupráce s Evou Zaoralovou. To ho dohnalo téměř k slzám.

Oceněná Julianne

Na červeném koberci letos nejvíce zazářila americká herečka, držitelka Oscara a tří Zlatých glóbů Julianne Moore, která si přijela převzít Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii. Na pódium ji spolu s obrovským potleskem doprovodil její životní i pracovní partner Bart Freundlich, který ve Varech představil svůj režisérský počin s názvem Po svatbě, a také herec Billy Cudrup.