Kdyby letošní módní přehlídky viděla Coco Chanel, určitě by plesala radostí. Dlouhé šňůry z perel, kterými doplňovala své návrhy, mají místo na módním molu i dnes. Perlový šperk nahradil diamanty. Nikoli však cenou, ale krásou a originalitou. Návrháři důležitost perel pouze oživují. A ukazují ji světu. Protože perly jsou – narozdíl od diamantů – šperkem dostupným všem ženám.

Perly existují ve dvou variantách. Vlastně ve třech. Vůbec nejcennějšími a nejdražšími perlami jsou perly mořské, které perlorodka vytváří zcela přirozeným způsobem. U mořských perel se však spíše setkáte s perlami, které cíleně chová a kultivuje člověk. Při koupi mořských perel se připravte, že budete muset sáhnout hodně hluboko do kapsy.

Cenově dostupnější, přesto stále mluvíme o pravých perlách, jsou perly sladkovodní. Neboli říční perly. Tyto perly jsou kultivované, což znamená, že jejich zrodu napomáhá člověk. Indonéští farmáři záměrně vkládají do perlorodek vlákno, které se postupně obaluje perletí, až vznikne perla. Pro kultivaci perel jsou perlorodky chovány ve sladkovodních vodách, kde mají farmáři rození perel pod dohledem. Je důležité zmínit, že barevnost a velikost kultivovaných perel je taková, jakou ji vytvoří sama příroda, tedy perlorodka.

Pokud vám někdo nabízí podezřele levné perly, buďte ostražití. Nejspíše jde pouze o bižutérní výrobek, který nemá s pravou perlou nic společného. Pro vaši představu – cena za perlové náušnice z kultivovaných perel se pohybuje od 490 Kč až do několika tisíc korun. Výši ceny ovlivňuje především barevnost a velikost. Např. tmavé (černé, hnědé a fialové) perly patří k těm cenově dražším. Přívěsek s perlou seženete za 400 i 2 500 Kč. Cena perel vždy záleží na kvalitě, velikosti, barvě a počtu perel, které šperk tvoří.

Důkazem kvality a pravosti šperku je tzv. certifikát pravosti, který nese informaci o ryzosti stříbrných prvků šperku, kultivovaných perlách a registraci prodejce u Puncovního úřadu. Pokud tedy cerfitikát pravosti dostanete spolu se šperkem, s jeho kvalitou si můžete být jisti. Při nákupu šperku v e-shopu vás o věrohodnosti prodejce může přesvědčit i recenze zákazníků, např. na Heuréka.cz a Firmy.cz. Kladné hodnocení mluví za vše.