Hledáte originální dárek, nebo prostě jen chcete mít doma něco jedinečného, co nikdo jiný nemá? Vytvořte si kalendář z vlastních fotografií, který vám každý den bude připomínat prožité chvíle. Když ho věnujete, zprostředkujete ty krásné okamžiky i někomu dalšímu. Co vy na to?

Fotokalendář je dárek od srdce

Každý z nás se v průběhu roku jistě nejednou dostal do situace, kdy si lámal hlavu s tím, co pěkného, a hlavně užitečného, věnovat mamince, tatínkovi, babičce, prababičce, tetičce, nebo někomu dalšímu. Vybrat dárek, který neskončí někde v šuplíku nebo zaskládaný v rohu místnosti, může být oříšek.

Chce to najít něco, co se hodí každému, co bude k něčemu užitečné. Co takhle vytvořit kalendář z vámi pořízených fotografií, které jsou milou připomínkou už prožitých chvil? Navíc budete mít jistotu, že nikdo jiný naprosto stejnou věc nedaruje. Kalendář možná ano, ale ten váš bude originál.

Co je k vytvoření fotokalendáře potřeba?

Na tvorbě fotokalendáře není nic těžkého, stejně jako na výrobě vlastní fotoknihy. Stačí si připravit ty nejkrásnější fotografie, ideálně ve vysokém rozlišení a kvalitě, mít trochu trpělivosti a vrhnout se do díla. Uvidíte, že vás to bude bavit!

Krok číslo jedna: Jaký fotokalendář chcete?

Než se pustíte do samotné tvorby, je dobré si říct, zda budete dělat nástěnný nebo stolní kalendář, zda bude roční, měsíční, dvoutýdenní, týdenní? Jak má být velký?

Krok číslo dva: Vyberte fotografie

Obrázky, které do kalendáře umístíte, vybírejte nejen podle vzpomínek, ale taky podle toho, komu hotový kalendář bude sloužit.

Krok číslo tři: Začněte tvořit

Jakmile máte jasno o tom, zda bude kalendář stolní nebo nástěnný, zvolte jeho velikost, vyberte si počet kusů a pusťte se do práce.

Víte, že si můžete také vybrat počáteční měsíc kalendáře? Nemusí vůbec jít o leden.

Zdroj: Redakce

Krok číslo čtyři: Popusťte uzdu své fantazii

Teď nastává ta pravá zábava. Nahrajte fotografie, které chcete do kalendáře umístit, rozložte je, přidejte k nim text. Nezapomeňte si taky vybrat pozadí.

Náš tip: Dejte si pozor na rozlišení, ať je kalendář opravdu krásný. Jakmile se vám na obrázku objeví vikřičník, nejspíš fotografie nemá dostatečné rozlišení. Výsledek by se vám asi nelíbil.

Krok číslo pět: Svoje dílo překontrolujte a odešlete do tisku

Jste se svojí snahou spokojeni? Vše si zkontrolujte, napravte případné nedostatky a odešlete kalendář do tisku.

Víte, že mezi nejtěžší okamžiky při výrobě vlastního kalendáře patří výběr fotografií (máte jich tolik, e nevíte, kterou tam dát a kterou si nechat pro sebe), a pak odeslání do tisku? V něm se totiž skrývá definitiva, že takhle ten kalendář bude vypadat a jestli tam byla nějaká chybička, pravděpodobně už s tím nic nenaděláte.