Hodnoty krevního tlaku u zdravého dospělého člověka jsou obvykle kolem 140/90 mm Hg, u žen je krevní tlak často o něco nižší a za normální se považuje i hodnota 120/80 mm Hg. Někdy se ale stane, že lékař vysloví diagnózu nízký tlak. Co tento pojem znamená?

Za nízký tlak je považován tlak o hodnotách 100/70 mm Hg. Nízký tlak (odborně hypotenze), je stav, při kterém v důsledku nízkého tlaku v cévách není dostatečně okysličován mozek a další části (zejména periferie) lidského těla.

Jak se projevuje nízký tlak
Je doprovázen mdlobami, závratěmi a motáním hlavy, často se objevují mžitky před očima, lidé s nízkým tlakem trpí zvýšenou únavou a ospalostí, k dalším nepříjemnostem patří i chladné končetiny a zimomřivost.
Mnoho lidí s nízkým tlakem popisuje pocity na omdlení, černo před očima a hučení v uších při prudkém zvednutí se, nebo poté, co se rychle narovnají z předklonu. Potíže bývají horší ráno po probuzení.

Co s nízkým tlakem?
Pokud se u vás vyskytují jmenované příznaky, je vhodné navštívit lékaře a požádat ho o konzultaci a přeměření krevního tlaku. Potvrdí-li se, že trpíte nízkým tlakem, lékař by vám měl doporučit další postup a navrhnout režimová opatření. Vhodné je, zejména pokud opakovaně trpíte silnými příznaky, které mohou způsobit závratě, pád a úraz, preventivní měření krevního tlaku v domácí péči. Nízký krevní tlak není stav, který by postiženého akutně ohrožoval na životě, ale je nepříjemný a může být příčinou mnoha problémů a komplikací.

O co hrajeme?

Výherce soutěže získává dárkové balení přístroje na měření tlaku Tensoval® duo control + USB v celkové hodnotě 2164 Kč od společnosti Hartmann.
 Všichni účastníci soutěže, jako poděkování od společnosti Hartmann za projevený zájem a čas, získávají 10 procentní slevu a dopravu zdarma při nákupu zboží na webu tlakomery.cz (sleva se nevztahuje na samostatná příslušenství). Slevová akce má omezenou platnost je možné ji čerpat do 31.12.2015. Pro uplatnění zadejte kód "story_10%_dopravazdarma"

Pažní tlakoměr Tensoval duo control měří stejně přesně jako rtuťový tlakoměr. Tento tlakoměr navíc pomocí speciálního USB kabelu s aplikací Tensoval cardio control online lze propojit s počítačem.
Jaké další výhody má Tensoval® duo control?
• Nejnovější technologie kombinuje dvě metody měření krevního tlaku, proto měří přesně jako rtuťový tlakoměr.
• Tlakoměr je vhodný i pro osoby s nepravidelným srdečním rytmem.
• Přístroj má jednoduché ovládání, velký čitelný displej a silný zvukový signál, který upozorní na ukončení měření.
• Přístroj je vybaven speciálně tvarovanou manžetou pro bezbolestné nafouknutí a přesné nasazení, s možností výběru velikosti manžety (S, M, L).
• Tlakoměr je vybaven velkou kapacitou paměti a baterií (uchovává hodnoty pro dva uživatele, 2×60 hodnot a režim návštěvy, baterie pro 1 400 měřeni).
• Umí výpočet průměru z ranních a večerních hodnot měřeni.
• Na tento tlakoměr poskytujeme prodlouženou záruku 5 let.
Dárkové balení obsahuje tlakoměr Tensoval duo control, manžetu pro obvod paže 22-32cm, manžetu 32-42cm, síťový adaptér a sadu na propojení tlakoměru s počítačem.

Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Nápovědu najdete na www.tlakomery.cz.

Soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami