Život bez kávy nebo čaje si neumí představit 9 z 10 Čechů. Káva a čaj představují dva zcela rozdílné světy, které se však neustále potkávají a prolínají. Kafaři i čajaři mají své oblíbené rituály a zvyky, ale díky široké nabídce nápojů stále více experimentují. S blížící se letní sezónou vylepšete svůj oblíbený nápoj ledem, ovocem či zmrzlinou!

S blížícím se tropickým počasím se volba spíše přikloní k ledovým variantám těchto nápojů, otázka ale zůstane stejná. Jak se mění chuť na kávu a po jakém čaji Češi nejraději sáhnou, zjišťovala společnost Jacobs Douwe Egberts, která si nechala připravit rozsáhlý průzkum společností Ipsos zaměřený na konzumaci kávy a čaje. Na stranu kafařů či čajařů se můžete přidat na webových stránkách www.bavsekavounebocajem.cz.

Život bez kávy nebo čaje si neumí představit 9 z 10 Čechů. Káva a čaj představují dva zcela rozdílné světy, které se však neustále potkávají a prolínají. Kafaři i čajaři mají své oblíbené rituály a zvyky, ale díky široké nabídce nápojů stále více experimentují.

Jste víc káva?

Kafaři jsou aktivní lidé, kteří si užívají života plnými doušky. Dokážou se však zastavit a dopřát si chvilku ve společnosti přátel a voňavého šálku kávy. Z průzkumu, v němž odpovídalo 1190 lidí (590 žen a 600 mužů od 18 do 65 let), vyplývá, že s věkem chuť na kávu roste. Nejvíce si kávu dopřávají lidé nad 40 let. O něco více ženy (90 %) než muži (84 %).

Průměrně Češi vypijí 3–4 šálky denně během 2–3 různých příležitostí – nejčastěji ráno a brzy odpoledne. Káva také představuje zaslouženou odměnu po pracovní době.

S blížícím se létem není třeba se tohoto oblíbeného nápoje zříkat. Stačí zásoba ledu, několik dalších ingrediencí dle chuťových preferencí a vykouzlíte úsměv na tváři každého kafaře. Navíc ledová káva může být skvělým i dezertem, který povzbudí a zároveň potěší mlsné jazýčky. Mrkněte na originální recepty s kávou Jacobs na www.bavsekavounebocajem.cz.

Thajská mandlová káva


Ingredience (pro 1 osobu): • 2 lžičky instantní kávy Jacobs Crema Gold • 150 ml vody • 2 lžičky cukru • 2 lžičky mletého kardamomu • 50 ml mandlového likéru (možno vynechat) • 6 lžic mandlového mléka • led

Postup: Zalijte kávu Jacobs Crema Gold horkou vodou, oslaďte, vmíchejte kardamom a nechte ji zchladnout. Do sklenice dejte led, nalijte kávu, přidejte mandlový likér a mandlové mléko.

Jste víc čaj?

Skalní čajaři bývají většinou pohodáři, kteří neradi spěchají. Svůj oblíbený nápoj nejraději konzumují v pohodlí svých domovů. Z průzkumu (809 lidí od 18–70 let) vyplývá, že kolem 90 % lidí pije pravidelně čaj v průměru pětkrát týdně. Více mu fandí ženy nad 50 let, které vnímají zdravotní benefity. Ženy se nebojí změny a bylinkových čajů. Mladší generace preferuje ovocné příchutě. Z výzkumu vyplývá, že konzumace čaje za posledních deset let vzrostla nejvíce u mladých žen a dívek, které chtějí dodržovat pitný režim a zároveň preferují chuťově zajímavější nápoj než vodu. Muži naopak pijí čaj o něco méně než v minulosti. Více než čtvrtina respondentů uvedla, že sáhne nejčastěji po značce Pickwick.

Letní teploty volají po chladivém džbánku ledového čaje, který v teplých měsících potěší více než klasický šálek horkého nápoje. Pestrá škála různých variant čajů nabízí při přípravě ledového osvěžení mnoho chuťových variací. Chladivý a lahodný nápoj vytvoříte doma snadno a rychle z běžně dostupných surovin. Využít můžete i lesní plody či vlastní úrodu jahod ze zahrádky, vytvoříte tak ze svého domácího nápoje vitaminovou bombu. 

Ledový zelený čaj s okurkou


Ingredience: • 4 sáčky zeleného čaje Pickwick bez příchutě • 1 okurka • 4 limety • 3–4 lžíce třtinového cukru • lístky máty • 500 ml horké vody • 250 ml vychlazené sodovky • pořádná hrst ledu

Postup: Zalijte 500 ml horké vody sáčky zeleného čaje Pickwick a nechte je vylouhovat 2-3 minuty. Podle chuti čaj oslaďte a dejte vychladit. Okurku nakrájejte na plátky a vložte je do džbánu s vychlazeným čajem. Přidejte kolečka limety, led, dolijte sodovkou a ozdobte mátou.

O co hrajeme?

Pět z vás získá balíček obsahující kávu Jacobs a čaje Pickwick. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami. Pravidla soutěže najdete zde