České vydání románu Lindsay Fayové Bohové z Gothamu připomínalo zjevení oslnivé komety. Detektivka z divokých počátků newyorské policie v polovině 19. století přinesla svěží změnu na trh přetékající severskými psychopaty a supermoderními agenty. Po roce je kometa zpátky, opět v zářivé formě.

Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k němu vtrhne půvabná míšenka Lucy a prosí o pomoc. Lovci uprchlých otroků si podle ní přivydělávají únosem svobodných občanů – nechávají je odvléct na Jih a tam zotročit. Lucy, jejíž hruď je z neznámých důvodů zjizvena biblickým nápisem, se obává, že právě takový osud potkal i její nejbližší rodinu. Timothy její výzvu přijímá, netuší však, že aby přišel záhadě zmizelých příbuzných na kloub, bude se muset umazat břečkou ulice, ale také uhájit čest svého zhýralého bratra, postavit se silám extrémního zla a odhalit pravou podstatu věcí skrytých za rouškou lží a spiklenectví.

Stejně jako v předcházejícím románu Bohové Gothamu vykresluje autorka i v této historické detektivce fascinující a autentický obraz americké metropole poloviny 19. století a dokazuje, že je vypravěčkou strhujících příběhů s tajemstvím. Na díle Lindsay Fayové je znát pečlivá příprava: „Kromě historických knih jsem například přečetla kompletní ročník Heraldu od 1. ledna do 31. prosince 1845," prozrazuje autorka svůj primární zdroj, „Bezpočet lidí psalo cestopisy, společenské eseje a satiry o New Yorku v devatenáctém století a ty jsou neocenitelné. Chtěla jsem vědět, jak lidé tehdy uvažovali o svém městě, o politice, o životním stylu. Co si mysleli a říkali o rasách, o náboženství, kam chodili na nejlepší ústřicový koláč…"

Díky poctivému výzkumu se autorce podařilo přesvědčivě zachytit překotnou dobu, v níž se rodila proslulá policejní organizace. „Když si uvědomíte, jak známá dnes newyorská policie po celém světě je, začnete přemýšlet, jak taková organizace vypadala na počátku. Sláva, kterou si vydobyli, a pokrok, jehož dosáhli, jsou téměř mýtické a mně velice zajímalo, jak začínali. Chtěla jsem uchopit historickou událost a přetvořit ji v legendu ve smyslu práce na něčem ikonickém a uznávaném," vysvětluje Fayeová svůj záměr při psaní.

„Dalo by se říci, že moje romány jsou velmi politické a do značné míry v nich rezonují současné nespravedlnosti," tvrdí autorka, „Když jsem například psala o perzekuci katolíků, právě se vzedmula vlna odporu proti muslimům a hispánským přistěhovalcům a podstatná část fanatické rétoriky zněla úplně stejně. Podle mě je důležité, abychom zkoumali minulost a lépe pochopili, proč jsme i dnes schopni podělat věci podobným způsobem."

Nyní máte jedinečnou příležitost vyhrát knihu Lovci vran. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Ve hře je pět výtisků!

Soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami