Stará čínská moudrost říká, že čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. Jistě i proto je v Česku nejoblíbenějším teplým nápojem. Je neodmyslitelným společníkem zimního období a dlouhých večerů, kdy šálek čaje zahřeje nejen ruce, ale celé tělo. Stává se však součástí dne i během zbytku roku, protože jeho konzumace je velice zdravá a má pozitivní vliv na celého ducha.

Nejvíce připravovaným čajem je v Česku čaj ovocný, ať už ze směsi z českého nebo exotického ovoce. Druhým nejčastějším typem čaje, který je v naší zemi oblíbený, je zelený. Tento druh čaje je velice zdravý, a to díky způsobu jeho výroby. Lístky jsou krátce po otrhání vystaveny vysokým teplotám, čímž je v maximální možné míře omezeno riziko jejich oxidace.

Důležitou součástí pití čaje je i jeho příprava. Abychom si mohli vychutnat opravdu dobrý a kvalitní nápoj, musíme při jeho přípravě myslet na několik věcí. Jörg Sakulowsky, hlavní degustátor Teekanne o čaji říká: „Teprve díky správné přípravě se z pití čaje stává požitek!"

6 zlatých čajových pravidel:

• Používejte jen známé značky čajů, které jsou zaručeně vyrobeny z vysoce kvalitních čajových druhů.

• Pokud je to možné, k přípravě čaje využívejte svou domácí vodu z vodovodu, protože její chuť je „neutrální". Jinak je také možné vařit čaj z neperlivé vody s pokud možno minimální vlastní příchutí. Černý čaj se zásadně zalévá vroucí vodou.

• Často je voda z vodovodu silně chlórovaná. Takovou je nutné nechat 2–3 minuty projít varem, aby se mohl usadit vápník a uniknout chlór. Dávejte však pozor na to, abyste vodu na čaj nevařili příliš dlouho.

• Milovníci čaje konvici vyplachují horkou vodou a předehřívají ji.

• Čaj chutná lépe, když je připraven silný. Proto se do konvice dává raději o jeden sáček nebo čajovou lžičku více. Znalci podávají čaj s cukrem nebo kandysem a s mlékem nebo smetanou (ne mléko z konzervy) a dle chuti také s citronem.

• Aby byl čaj opravdovým požitkem, musí se nechat vylouhovat. Jak dlouho, to záleží na tom, jak chcete čaj vychutnávat a také na druhu čaje (černý čaj, zelený čaj, bylinný čaj apod.). Doporučenou dobu luhování naleznete na přebalu vašeho čaje.

Z pití čaje se v mnoha kulturách stává rituál - v mnoha oblastech není čaj pouze nápoj, ale životní styl. V Německu se pije čaj s trochou rumu, který dodá čaji říz i vůni. Naopak Angličané čaj zjemňují mlékem či smetanou a v průměru vypijí šest šálků čaje denně. První šálek čaje si dají často ještě před snídaní: tzv. Brzký ranní čaj. Následuje klasický ranní čaj a nechybí ani čaj o páté, který je silný a servíruje se s čerstvým mlékem. Již v předchozím tisíciletí povýšil tento "Odpolední čaj" na společenskou událost, ke které patřil ve vyšších vrstvách elegantní oděv, drahá čajová souprava a vybrané pokrmy v podobě pečiva a koláčů. V Česku je čaj nápoj, který spojujeme s běžným dnem i slavnostními událostmi.

Tip: Objevte tajemství asijských zahrad

Jasmínový zelený čaj patří mezi vůbec nejoblíbenější čaje v daleké Číně. Teekanne přichází s novinkou World Special Tea "Green & Jasmine", která je inspirována právě čínskou tradicí. Zalijte si šálek tohoto kvalitního čaje a objevte tajemství exotické Asie. Teekanne World Special Tea "Green & Jasmine" je lahodný zelený čaj s jemnou vůní květů jasmínu. Jeho chuť vyniká svou příjemnou nasládlostí s lahodným květinovým aroma. Kromě toho, že báječně chutná, je také prospěšný pro naše tělo, neboť obsahuje vysoké množství antioxidantů.

Horké vyznání lásky
Nic se nevyrovná chvílím strávených ve dvou. V nadcházejícím období, kdy se dny zkracují a sluníčko se ukazuje stále méně a méně, začínáme čím dál víc večerů trávit v pohodlí a teple domova. Huňatá deka, oblíbený film a šálek aromatického čaje, který nás zahřeje na duši. Nalaďte se na romantickou vlnu a nechte se svést limitovanou edicí Teekanne "Love". Každý sáček v sobě ukrývá pečlivě vybranou ovocnou směs se smyslným granátovým jablkem, aromatickým ibiškem, šťavnatou broskví a listy ostružin. Pro ten nejlepší požitek z čaje nechte sáček v hrnečku po dobu 8 minut a uvidíte, že hned po prvním doušku vzplanete láskou.

Objevte i další chutě čajů Teekanne nebo vyzkoušejte čajové recepty. Pro více informací a tipů navštivte www.teekanne.cz

O co hrajeme?

Čtyři z vás získají dárkové balíčky s čajem a hrnečkem. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Nápověda najdete na www.teekanne.cz.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami