Celebrity za její modely bez mrknutí platí horentní sumy. Pokud zrovna netvoří, jezdí na kole, případně hodně nahlas kritizuje společenské nešvary. Světoznámá módní návrhářka Vivienne Westwoodová, módní rebelka se šlechtickým titulem, sice už nenosí divoký ryšavý účes, ale oči si stále líčí nazrzavo a zůstává ztělesněním protikladů.

Vypadalo to, že povede tuctový život učitelky na základní škole. Vzala si továrního učně, narodil se jim syn, jenže pak se bláznivě zamilovala do charizmatického studenta umění. Společně si v Londýně otevřeli butik s hodně výstředním oblečením. Vivienne Westwoodová začala šít šílené modely v duchu punku, pytle a rozstříhaná trička zdobila kuřecími kostmi, řetízky ze splachovadel záchodů, spousty zipů a nýtů. První oficiální kolekcí v pirátském stylu zabodovali, ale následně se jejich cesty rozešly. Sólovou kariéru zahájila ve svých 41 letech, kdy na přehlídce v Paříži vzbudila velkou pozornost modely v barvě bláta s maskáčovým vzorem. Inspiraci našla rovněž v královských róbách, z nichž si však mnohdy nepokrytě utahuje. Přesto, nebo právě z rukou královny Alžběty převzala Řád britského impéria.

Zákulisím slavnostního ceremoniálu se nesla otázka, jestli má Vivienne Westwoodová pod vypasovaným kostýmkem spodní prádlo. Neměla. Je prostě svá, originální a světové módě udává směr. Téměř pohádkový příběh svérázné rebelky zachycuje první autorizovaný životopis nazvaný jejím jménem, tedy Vivienne Westwoodová. Vyprávění hlavní aktérky zaznamenal uznávaný autor memoárů Ian Kelly a žádné téma, ať osobní, tak profesní, nebylo tabu. Zajímavé čtení se prolíná s fotkami z rodinného alba a ukázkami z módních přehlídek.

Knihu vydává nakladatelství Metafora.

Zajímá vás, jak to chodí ve světě módy? Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a pět šťastných získá životopis Vivienne Westwoodová.

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami. Pravidla soutěže najdete zde