Horké letní dny s sebou bohužel přinášejí i jednu nepříjemnost – nadměrné pocení. Naštěstí už dnes existuje řada kosmetických pomocníků, které pocení výrazně omezí.

A stejně tak můžete vyzkoušet i jedno účinné dermatologické ošetření, díky němuž dáte potu stopku minimálně na celé léto!

„Pocení je přirozený proces, který zajišťuje termoregulaci organismu. Činností potních žláz se udržuje ochranný hydrolipidový film kůže, produkují se důležité složky pro látkovou výměnu,“ otevírá téma MUDr. Martina Neradová, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic. Podle ní lze však produkci potu samozřejmě korigovat. „Společný úkol mají například všechny antiperspiranty, které mají přímý vliv na redukci bakterií tím, že obsahují aluminiové soli – ty zamezují tvorbě potu zúžením horní části vyústění potní žlázky. Obsahem parfému pak tyto produkty překrývají i nepříjemný zápach. Na druhou stranu ale může kvůli aluminiové složce docházet k alergiím. Projeví se to tím, že vás pokožka začne pálit nebo zarudne,“ varuje lékařka.

Další možnost, jak se pocení bránit, představují deodoranty. Obsahují vonné nebo antibakteriální složky, které blokují množení bakterií a tím nepřímo regulují nepříjemný zápach. Samotná tvorba potu jimi ale příliš omezena není, a tak jsou vhodné spíše pro ty, kteří se nepotí tolik. U těch, kteří opravdu bojují s nadměrnou produkcí potu, se jeví jako vhodnější řešení lékařská aplikace botulotoxinu. Látka se aplikuje do podpaží, případně do plosek nohou nebo do dlaní. „Takové ošetření dovede produkci potu v dané lokalitě na čas skutečně zastavit. Doba účinku botulotoxinu je však velmi individuální, jedná se přibližně o 4–12 měsíců. Pro obnovu efektu se pak vyplatí aplikaci zopakovat,“ uvádí Martina Neradová.

Před začátek léta zní takové ošetření asi jako nejlepší možná volba. Řada studií ostatně dokazuje, že lidé se po výrazném omezení pocení cítí mnohem sebejistěji. Účinek ošetření se dostaví už po 3–7 dnech, před letošním létem to tedy ještě v pohodě stíháte. Podle odborníků máme na těle přibližně 2–5 milionů potních žlázek a potem z těla odchází kupodivu jen velmi malý zlomek odpadních látek. Omezení pocení aplikací botulotoxinu proto není pro organismus nijak nebezpečné ani škodlivé a ošetření se rozhodně nemusíte bát.