Trápilo vás v pubertě a možná se s ním potýkáte ještě dnes, kdy už vám dávno není -náct. Akné totiž neřeší jen teenageři, ale také dospělí. Jak tvorbě akné předcházet, čím ho léčit a jak se zbavit jizev, které po jeho silnějších projevech zůstávají?

Akné představuje jedno z nejčastějších kožních onemocnění. Problémy s ním řeší více než 80 % dospívajících a asi 40 % dospělých.

Co stojí za touhle nepříznivou statistikou? Znečištěné ovzduší, hormonální změny, stres, únava, špatná životospráva (kouření, alkohol, jídelníček zatížený cukry a tuky…) a samozřejmě i geny. Pleť prostě reaguje na celou řadu podnětů, které vedou k tvorbě ošklivých černých teček (komedomů) i zánětlivých červených pupínků, kolikrát až hnisavých podkožních hrbolů a boláků. Naštěstí se dá tvorbě akné do určité míry předcházet, správnou péčí jeho aktivní projevy minimalizovat a nakonec i odstranit škody, které na pleti napáchalo.

Spásná lékařská kosmetika Chcete-li proti akné účinně zabojovat, jako první se zaměřte na kosmetiku, kterou denně používáte. V první řadě by samozřejmě měla odpovídat , tedy mastné až smíšené nebo problematické. Produkty takové řady jsou adstringentní a nekomedogenní (= stahují a neucpávají póry), zároveň bývají hypoalergenní a bez přidaného mýdla, alkoholu i parabenů, takže pleť zbytečně nedráždí ani nezatěžují. Samozřejmostí by pro vás mělo být také pravidelné čištění pleti dvakrát denně, ráno a večer, bez ohledu na fakt, jestli se líčíte nebo ne. A pokud si při čištění nebo odličování pleti všimnete na obličeji nového pupínku či dalších černých teček, nikdy je sama prsty nemačkejte. Projevy akné tím totiž nezmírníte, naopak ještě podpoříte tvorbu dalších bakteriálních zárodků, které akné způsobují.

V rukou odborníka

Pokud vás netrápí jen zanešené póry a tu a tam nějaký ten červený pupínek, ale řešíte už závažnější formu akné nebo jeho častější výskyt, nejlépe uděláte, když zamíříte přímo na estetickou kliniku ke korektivnímu dermatologovi. Ten vám pomůže vyřešit nejen aktivní projevy akné, ale i jizvy a červené fleky, které po akné na pleti zůstávají. Léčba akné by se totiž vždy měla zaměřovat nejen na akné samotné, ale také na jeho následky, které dovedou potrápit úplně stejně, jako akné samotné. „Pro rychlejší problednutí červených flíčků a jizev doporučuji ošetření cévním laserem Vbeam. Na vpadlé atrofické jizvičky pak nejlépe pomáhá opakované ošetření frakcionovaným CO 2 laserem,” doporučuje MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatožka z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie. Lékařkou zmíněné druhy ošetření pleti se pak mezi sebou dají i kombinovat.

Vytoužené zlepšení

Po ošetření lasery se však připravte na lehce zarudlou pleť v místě dopadu laserových paprsků. Na druhou stranu se už po týdnu dočkáte zklidnění aktivní formy akné a po dvou až třech týdnech i problednutí červených fleků a jizviček. „Pro lepší výsledek se vyplatí laserové ošetření několikrát zopakovat. V případě ošetření pleti laserem Vbeam je vhodné podstoupit sérii třech ošetření v intervalu okolo jednoho měsíce,” dodává lékařka.

Po ošetření pleti CO2 frakcionovaným laserem pak bývá pleť zarudlá a mírně opuchlá přibližně den. V místě ošetření se také vytvářejí maličké tečkovité stroupky, které se v průběhu tří až šesti týdnů sami vylupují. Také u této metody dosáhnete nejlepšího výsledku, když si ošetření zhruba třikrát zopakujete.